Trygghet i våra bostadsområden
Trygghet i våra bostadsområden
Trygghet kan handla om många saker – allt från att vägen mellan parkeringen och lägenhetsdörren ska kännas trygg till att ha en tro på framtiden för sig själv och sina närstående. Som allmännyttigt bolag arbetar vi aktivt både med att skapa säkra fysiska miljöer och att minska utanförskapet och stärka svaga grupper i samhället. Det är viktigt att våra hyresgäster känner sig trygga.
Trygghetscertifiering för ökad säkerhet
Trygghetscertifiering av en fastighet är en kvalitetsmärkning som säkerställer att den fysiska miljön är utformad för att främja trygghet och säkerhet.
Trygghetscertifiering innebär att vi genomför ett paket av åtgärder för att skapa en trygg och säker miljö hela vägen från parkeringen eller hållplatsen fram till lägenheten.
En bedömning görs av faktorer som belysning, utformning av gång- och cykelvägar, översiktliga och öppna platser, tillgång till trygg förvaring, samt byggnadens konstruktion och säkerhetslösningar, följt av förbättrande åtgärder. Fokus ligger på att minimera risker för skadegörelse, brott och olyckor. Målet är att skapa bostadsområden där den fysiska miljön aktivt bidrar till att de boende kan känna sig trygga i sin vardag.
Sedan starten 2013 har Helsingborgshem trygghetscertifierat 4 855 lägenheter.


Trygghetscertifiering på Fredriksdal
Under hösten 2024 påbörjade vi arbetet med att trygghetscertifiera kvarteret Pistolen på Fredriksdal, ett projekt som slutfördes strax innan årsskiftet. Fastigheten omfattar 44 lägenheter och flera åtgärder har genomförts för att öka tryggheten och förbättra boendemiljön.
Fastigheten har fräschats upp med målning av gemensamma utrymmen och installation av porttelefoner samt ett modernt passagesystem. Säkerheten i förrådsutrymmena har förbättrats med robusta och säkerhetsklassade alternativ, istället för de tidigare tunna mellanväggarna av hönsnät. Lägenhetsförråden har också försetts med säkerhetsklassade hänglås.
Nya postboxar har monterats vid entréerna i trapphusen, vilket skapar en modern och trygg miljö samt möjliggör spontana möten med grannar. Belysningen har förnyats med nya armaturer i trapphus, källargångar och utomhusområden, vilket bidrar till både ökad trygghet och trivsel.
Efter dessa åtgärder har tryggheten i området ökat markant. Flera hyresgäster har uttryckt att de känner sig betydligt tryggare, särskilt med de nya passagesystemen och porttelefonerna.
Nu återstår endast en fastighet att trygghetscertifiera innan alla Helsingborgshems fastigheter på Fredriksdal är trygghetscertifierade.

Ökad trygghet på Wilson Park
Under 2023 trygghetscertifierades delar av Jönköpingsgatans som ligger på Wilson Park. Ett år senare efter att certifieringen gjordes, hösten 2024, kunde vi se att tryggheten har ökat från 60 till 78 procent, enligt vår kundenkät Kundbarometern.
Utifrån kundenkäten som alla hyresgäster har möjlighet att svara på en gång per år, kunde vi se att våra hyresgäster på adresserna där vi hade trygghetscertifierat på Wilson Park, upplever att de känner sig tryggare efter trygghetscertifieringen, jämfört med tidigare. Tryggheten ökade som mest när det gäller frågor som rör skydd mot inbrott, från 34 procent till 81 procent.
Trygghetscertifieringen pågick under ett halvår. Under denna tid hanns mycket med. Anton, områdesutvecklare på Wilson Park, berättar om trygghetsåtgärderna.
– Förråden har fått inbrottssäkra galler. Vi har installerat bättre belysning utomhus och i trapphus, nya cykelställ med möjlighet att fästa cykeln i fastmonterad säkerhetskedja, målat om i trapphusen och installerat nya porttelefoner med kopieringsskyddade brickor, säger Anton.
Områdesvärdar skapar trygghet året runt
Våra fyra områdesvärdar, som arbetar trygghetsskapande under kvällar och helger i några av våra bostadsområden, spelar en viktig roll i att skapa trygghet. Genom olika metoder arbetar de för att förebygga stök och bidra till en lugn och trivsam miljö. Det kan handla om dialog med föräldrar, synlig närvaro genom att vara på området, eller organiserade aktiviteter som fotbollsturneringar.
Under året har de arrangerat en rad aktiviteter för ungdomar, ofta som ett komplement under lov, kvällar och helger. Aktiviteterna har varierat från fiske och FIFA-turneringar till brädspel, bakning och matlagning – insatser som bidrar till trygghet och trivsel genom att främja gemenskap, skapa meningsfulla möten och stärka relationer.


-
Bild från en tillsyn under Operation Klöver 4. En operation som inbringade över 40 miljoner kronor under fem dagar i Helsingborg och genom en lyckad samverkan av 14 deltagande myndigheter. Bild: Foto: David Lundin, Helsingborgs stad.
Operation Klöver: Samverkan för att bekämpa välfärdsbrott
Operation Klöver är en årlig insats ledd av Polisen i samverkan med flera myndigheter, inklusive Försäkringskassan, Skatteverket och Helsingborgshem. Syftet är att bekämpa kriminalitet, bland annat välfärdsbrott och bidragsfusk, samt att beslagta kriminellas ekonomiska tillgångar.
Helsingborgshem bidrar i arbetet tillsammans med Helsingborgs stad och deltog för andra året i rad med fokus bland annat på felaktigt utnyttjande av bidragssystemet, olovlig andrahandsuthyrning och folkbokföringsbrott. Totalt återfördes cirka 41 miljoner kronor till samhället, vilket är ett rekord för operationen. Helsingborgshems del av insatsen bidrog med 3,5 miljoner kronor, en ökning från 1,5 miljoner året innan.
Insatsen sträckte sig över fem dagar och genomfördes med en strukturerad planering där olika myndigheter samarbetade i etapper. Staden tog ett större övergripande ansvar, vilket underlättade koordineringen. Trots förbättrad planering upplevdes insatsen som intensiv, vilket pekar på behovet av ytterligare förberedelser inför nästa år.
Operation Klöver visar vikten av myndighetssamverkan för att bekämpa organiserad brottslighet. Samarbetet fortsätter dagligen även efter insatsen, med målet att stärka tryggheten i Helsingborg.
Ökad trygghet och trivsel på Husensjö
Under 2024 genomförde Helsingborgshem flera åtgärder för att förbättra trivseln och tryggheten på Husensjö. Tillsammans med hyresgäster, polis, Helsingborgs stad och lokala föreningar har vi skapat en säkrare och tryggare miljö.
Vi installerade nya lås- och passagesystem för att förhindra obehörig åtkomst till bostäder, tvättstugor och gemensamma utrymmen.
För att öka säkerheten har vi också bytt ut belysningen på husfasader och i området. Den nya belysningen lyser upp gångvägar och gemensamma ytor, vilket gör området säkrare och mer inbjudande, särskilt under vintermånaderna. Vi har installerat nya cykelställ och robusta garageportar för att minska stölder och skadegörelse, vilket ytterligare förbättrar tryggheten.
För att stärka gemenskapen arrangerade vi också Husensjödagen i september, där grannar kunde träffas och bygga en starkare samhörighet.
I slutet av hösten öppnade vi ett pop-up-kontor på Husensjö för att vara närvarande och tillgängliga för våra hyresgäster. Här kunde de prata med oss och dela med sig av sina tankar för att förbättra trivseln på området.
Insatserna bidrar till att göra Husensjö till en tryggare och trivsammare plats för hyresgästerna på området och arbetet fortsätter!
Hedersomnämnande för renoveringen av Grönkullagatan i Helsingborg
Renoveringen av Grönkullagatan 29–35 på Drottninghög fick den 20 november ett hedersomnämnande i Helsingborgs nyinrättade stadsbyggnadspris. Projektet är en del av utvecklingen av Drottninghög, där dialog och omtanke för platsen har varit centrala.
Björn Bensdorp-Redestam, stadsarkitekt, lyfter fram att Helsingborgshem bevarat områdets arkitektur samtidigt som nya mötesplatser skapats. Balkonger, gångstråk och tvättstugor med stora fönster ut mot lekplatser är exempel på hur renoveringen stärker gemenskap och trygghet.
Hedersomnämnandet är ett erkännande av Helsingborgshems långsiktiga arbete för att utveckla området, och renoveringen har även fått Sveriges Allmännyttas pris för Bästa renovering 2022. Helsingborgs stadsbyggnadspris uppmärksammar årligen projekt som bidrar till stadens utveckling.