Klimat och miljö

Klimat och miljö

Helsingborgshem jobbar aktivt med klimat och miljöfrågor och att bli klimatneutrala är ett av våra långsiktiga mål. Klimatfrågan är en av vår tids stora utmaningar. Det blir allt varmare och vi ser att extremväder ökar som en konsekvens av utsläppen.

Vår klimat- och miljöstrategi, som vi tog fram 2023, hjälper oss att prioritera det som gör störst skillnad i vårt arbete. Genom att ständigt lära oss mer och samarbeta försöker vi hitta de bästa lösningarna för en hållbar framtid.

Vi arbetar också för en bättre miljö, och här spelar exempelvis vårt avfallsarbete en stor roll där vi vi vill bland annat vill öka återvinningen och minska kostnaderna.

Pris för miljökliv för klimatsmart och resurseffektivt byggande

Stort grattis till Helsingborgshems byggchef Christine Delander Eksten och projektledare Caroline Wedelsbäck som vann Årets Miljökliv 2023 – ett pris bland Helsingborgs stads kvalitetsutmärkelser! Priset fick vi för engagemang och arbete med återbruk av betong i projektet ReCreate.

Tester med betongåterbruk kan göra stor klimatnytta i fastighetssektorn. I början av året överraskades Christine och Caroline med tårta, bubbel och en prischeck på 20 000 kronor som delades ut av Helsingborgs stadsdirektör Carina Leffler.

Christine och Caroline är glada över att just återbruksfrågan får uppmärksamhet.

– Det är ett komplext ämne, men kan ge stor effekt på klimatpåverkan vid byggnation, menar Christine.

Prispengarna användes till kunskapsinhämtning. Byggsektionen på Helsingborgshem gjorde studiebesök i Varvsstaden – en hållbar stadsdel i Malmö där man tar återbrukar material och tar till vara resurser som redan finns. Det blev även deltagande på Sveriges Allmännyttas återbruksträff med insikter och lärdomar kring bevarande vid ombyggnation och återbruk.

Arbetet med återbruk bidrar till att minska byggbranschens klimatpåverkan – ett viktigt steg för en mer hållbar framtid som Helsingborgshem vill bidra till.

Klimatsmarta Pålsjö Äng på andra plats i Allmännyttans bästa bygge

Vi var en av tre finalister till utnämningen Allmännyttans bästa bygge och tog hem en delad andraplats för vårt nybygge Pålsjö Äng på Allmännyttans kongress i Luleå under våren.

-Vi är såklart väldigt stolta över Pålsjö Äng och i vår ansökan lyfte vi särskilt fram tre övergripande faktorer: att det är ett hållbart och klimatsmart bygge där vi minskar klimatpåverkan jämfört med ett bygge utan aktiva klimatval, husens jordnära färger som smälter ihop med naturen och de ljusa moderna bostäderna som ligger nära skogen, staden och sundet, säger Martin Johansson, projektchef på Helsingborgshem.

Pålsjö Äng är ett av våra klimatsmartare nybyggnationer som blev klart 2023 och där det totala klimatavtrycket reducerades med mer än en tredjedel gentemot ett ”normalt byggprojekt”.

CCS, eller Carbon Capture & Storage,  är en teknik som kan användas för att fånga in och slutförvara koldioxid från skorstensröken från avfallsförbränning. Därefter komprimeras och transporteras koldioxiden för permanent slutförvaring under havsbotten i till exempel Nordsjön.
Källa: Öresundskraft.

Your Content Goes Here, Your Content Goes Here

arsredovisning-74

Bild: Öresundskraft

CCS hjälper oss att minska klimatpåverkan

Öresundskraft planerar att bygga en CCS-anläggning med potential till en betydande minskning av de lokala växthusgastutsläppen i Helsingborg och ge oss och andra fjärrvärmekunder fossilutsläppsfri fjärrvärme. I korthet innebär det att anläggningen fångar upp den koldioxid som uppstår när man bränner avfall och att man sedan lagrar den infångade koldioxiden på en utvald plats. Då minskar utsläppen eftersom koldioxiden inte når ut i atmosfären.  Anläggningen fungerar också som en kolsänka och möjliggör försäljning av kolkrediter.

För att stödja Öresundskrafts arbete har Helsingborgshem under 2024 ingått ett avtal om att köpa kolkrediter i framtiden. Detta gör vi främst för att kunna köpa fossilutsläppsfri fjärrvärme, men även för att använda kolkrediterna för att balansera våra utsläpp när vi inte kan nå längre själva.

Minskad energianvändning

Under 2024 har vi fortsatt att implementera Helsingborgshems energistrategi med ledorden: producera och lagra, dela och minska. Som en del i detta har vi inför ett nytt energiuppföljningsverktyg samt vidareutvecklat vårt befintliga energiprestandaverktyg.

Nya systemstöd
Vi har infört nya systemstöd som har gett oss förutsättningar att på djupet analysera hur mycket energi våra fastigheter använder. Det i sin tur ger oss rätt förutsättningar att prioritera och genomföra energibesparande åtgärder.

Nya torkskåp minskar energiförbrukningen
Vi har under 2024 fortsatt arbetet med att ersätta torkutrustning i våra tvättstugor. Det gör att vi både köper mindre el som i stället kan nyttjas till viktigare funktioner och att vi minskar vårt behov av eleffekt. I de tvättstugor där vi ersatt äldre torkutrustning med moderna miljöanpassade och högeffektiva torkskåp och torktumlare har vi lyckats minska energiförbrukningen med omkring 60 procent. Vilket innebär att vi frigör eleffekt till resten av staden och sparar pengar.

Vår solcellssatsning med ökad utbyggnadstakt har gett oss en ökad solelproduktion jämfört med föregående år. Under 2024 har vi beställt ytterligare cirka 3700 kvadratmeter solceller.

Pilotprojekt med fastighetsautomation
Under 2024 färdigställde vi ett pilotprojekt där vi installerade ny teknik som styr värmen i våra fastigheter, så kallad fastighetsautomation. I pilotprojektet utvärderar vi att styra på inomhustemperaturen samt att vi använder en AI-algoritm. Målet med pilotprojekt är att utvärdera funktionalitet, energibesparingsmöjligheter och ökad komfort för våra hyresgäster. Pilotprojektet kommer att utvärderas under värmesäsongen 2024/2025.

Avfall i fokus

Med ett hållbarhetsperspektiv som omfattar både ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter arbetar Helsingborgshem intensivt för att minska restavfallet och få fler att sortera rätt. Målet är att öka återvinningen, minska kostnaderna, få fräschare miljörum och bättre arbetsmiljö.

Hushållsavfall: Mer sorteras rätt jämfört med ett år sedan
Helsingborgshem arbetar aktivt för att förbättra sorteringen genom åtgärder som att bygga om och uppdatera miljörummen, samt ge bättre information. Fokus ligger på att minska restavfall och fortsätta skapa förutsättningar för bra sortering.

– Det handlar till exempel om att fräscha upp, bygga om eller dela upp miljörummen i mindre enheter och se till att sorteringskärlen står på rätt plats och är lagom stora, berättar Johan Paulsson, teknisk förvaltare.

Sedan Helsingborgshem började mäta avfallsmängden för ett år sedan har sorteringen ökat från 47 till 52 procent. Mätningarna, som görs i samarbete med NSR och Bintel, har gett värdefull insikt om hur man skapar bästa förutsättningar för sortering.

Ett exempel är att dela upp större miljörum för att minska anonymitet och rörighet. På Planteringen har sorteringen ökat från 34 till 42 procent, och där har hushållens närhet till miljörummen bidragit positivt.

Lokala miljövärdar: Sprider kunskap och gör att sorteringen ökar

Under året har fem miljövärdar arbetat för att förbättra sorteringen av avfall. Inledningsvis arbetade de på Plantering, där de genom att informera hyresgäster om sortering och eftersortera avfall direkt i miljörummen bidrog till att sorteringen ökade från 34 till närmare 55 procent.

–För att nå Avfall Sveriges rekommendation på minst 64 procent sorterat avfall, fortsätter vi att ge inspiration och stöd, berättar Inge Gustavsson, bostadschef.

Under hösten började därför tre av miljövärdarna att arbeta med riktade insatser på andra områden. Dialog och uppföljning är viktiga för långsiktig förändring.

Miljövärdarna har möjliggjorts genom ett samarbete mellan arbetsmarknadsförvaltningen och Helsingborgshem. Ett samarbete som både förbättrat avfallshanteringen och skapat nya arbetstillfällen.

Hyresgäster testar nytt koncept: Restavfall blir latavfall

Ringstorpsvägen 26 var först ut i Helsingborg med ett nytt sopsorteringskoncept, som innebär att restavfall byter namn till latavfall. Samtidigt placerades kärlen för restavfall längst in miljörummet medan övriga kärl placerades längre fram. När man når latavfallet ska det i stort sett inte finnas något kvar att sortera.

– För att hålla kostnaderna nere och samtidigt värna om miljön är det viktigt att alla sorterar sitt matavfall och sina förpackningar. Här är hyresgästerna på Ringstorpsvägen ett föredöme som vi vill lyfta fram, berättar Johanna Ottosson, miljösamordnare, Helsingborgshem.

Under ett år minskade hyresgästerna på Ringstorpsvägen tillsammans restavfallet med 25 procent.

Nya lock gör det lättare att sortera rätt

I omkring 20 miljörum har vi installerat nya lock, så kallade lock-i-lock, på kärlen för rest- och matavfall sina miljörum. Syftet är att uppmuntra till bättre sortering och bidrar till att minska kostnaderna för avfallshantering.

Det extra locket gör det svårare att slänga stora säckar och blandat avfall, vilket gör att fler sorterar rätt. Därför planerar vi att successivt införa dem på fler platser.

Som ett test har vi installerat lock-i-lock på samtliga kärl i ett miljörum på Pålsjö. Om resultatet blir positivt kan fler miljörum få samma lösning framöver.